Antwerpse diamantfabrikanten overhandigen cheque aan Stedelijk Lyceum Eilandje

2022/10/12

Antwerpen, 12 oktober 2022 – Het Antwerp Diamond Manufacturers’ Platform (ADMP), een coöperatieve die diamantfabrikanten helpt om digitaal te versnellen, reikt Stedelijk Lyceum Eilandje een helpende hand.

Terug

Antwerpen, 12 oktober 2022 – Het Antwerp Diamond Manufacturers’ Platform (ADMP), een coöperatieve die diamantfabrikanten helpt om digitaal te versnellen, reikt Stedelijk Lyceum Eilandje een helpende hand. Met de lancering van “DiAntwerp”, een online verkoopplatform voor geslepen diamanten van Antwerpse fabrikanten, won ADMP tijdens een recente diamantconferentie een cashprijs. Op 12 oktober 2022 schonk ADMP dat gewonnen bedrag integraal aan het Stedelijk Lyceum Eilandje, de enige secundaire school in Europa waar leerlingen diamantbewerking kunnen volgen.

 

Op de digitale marktplaats DiAntwerp kunnen uitsluitend geslepen diamanten van Antwerpse diamantfabrikanten aangeboden worden. Dit online verkoopplatform werd tot stand gebracht onder begeleiding en met de financiële steun van stad Antwerpen, die ADMP in 2021 een innovatietraject aanbood. Zo profileert de stad zich verder als diamanthoofdstad en zet ze, samen met ADMP, in op de gezonde competitie tussen diamantfabrikanten.

 

Schepen voor diamant Peter Wouters. “Als stad willen we onze rol ten volle spelen door innovatieve groeikansen te scheppen, maar het is aan de diamantbedrijven om ze te grijpen. En dat is exact wat ADMP gedaan heeft. Met het competitief Antwerps verkoopplatform DiAntwerp vult ADMP een gat in de online markt en geeft het ‘in Antwerpen bewerkte stenen’ de zichtbare digitale etalage die deze kwalitatieve diamanten verdienen”, zegt schepen voor diamant Peter Wouters. “Maar ook het samenwerkingsmodel verdient lof en navolging, want naast innovatie en digitalisering is het bundelen van de krachten cruciaal om de Antwerpse diamantsector toekomstbestendig te maken. Met deze gulle gift aan het Stedelijk Lyceum Eilandje bewijst ADMP dat het naar het grotere plaatje kijkt en bereid is mee te investeren in het opleidingsniveau en de tewerkstellingskansen van lokale talenten, en dat is altijd een goed doel.”

 

Nood aan instroom van jonge diamantbewerkers

De Antwerpse diamantnijverheid is verantwoordelijk voor de bewerking van werelds grootste en meest bijzondere diamanten. “Aangezien enkel Antwerpse fabrikanten diamanten kunnen verkopen via het DiAntwerp-platform, staat of valt het project dus met het in stand houden van de Antwerpse diamantnijverheid”, zegt Melissa Smet van DiAntwerp. “De mediaan leeftijd van de diamantarbeider is in stijgende lijn en bedraagt vandaag 54 jaar. Terwijl diamantbewerkers uitstromen wegens pensionering, geraken de talrijke vacatures voor nieuwe diamantarbeiders moeilijk ingevuld.”

 

Volgens voorlopige cijfers waren er op het einde van het tweede kwartaal van 2022 nog 378 diamantarbeiders in dienst bij 102 werkgevers. Om de expertise van deze kleine getalenteerde groep in Antwerpen te kunnen behouden, wordt er door de sector ingezet op diverse opleidings- en instroomkanalen, maar is er vooral nood aan jongeren die interesse hebben om het vak van diamantbewerker te leren. “Onze leerlingen starten als ruwe diamanten, elk met hun unieke eigenschappen en we leiden hen samen met de diamantsector op tot excellente diamantbewerkers. Dit jaar volgen 22 leerlingen de opleiding diamantbewerking, een stijging van 5 leerlingen ten opzichte van vorig schooljaar,” zegt Tijl Ooms, directeur van het Stedelijk Lyceum Eilandje.

 

Voorzitter en medeoprichter van ADMP Nader Murad: “Omdat de huidige instroom onvoldoende is wil ADMP niet alleen financieel ondersteunen, maar ook helpen bij het promoten en het afstemmen van de opleiding op de noden van de arbeidsmarkt. De instroom van jonge diamantbewerkers is nodig om de diamantnijverheid, en bij uitbreiding de diamanthandel, in Antwerpen te kunnen behouden.”

 

Volgens de coöperanten van ADMP is er voor elke leerling die de opleiding met vrucht afrondt een mooie toekomst weggelegd in de Antwerpse diamantnijverheid, een inclusieve en uiterst hoogtechnologische werkomgeving.

Deel dit op

Hoveniersstraat 22
2018 Antwerpen • België
+ 32 3 233 11 29