Paul Van der Steen, consultant in de diamantsector en ondervoorzitter van SBD, speelt een cruciale rol binnen de Stuurgroep Onderwijs van de diamantsector (*). Deze stuurgroep richt zich onder meer op de afstemming tussen diamantonderwijs en arbeidsmarkt. Eén van de belangrijkste drijfveren voor Paul is het aantrekken van jongeren naar de diamantsector, een noodzaak gezien de huidige mediaanleeftijd van de diamantbewerkers 53 jaar bedraagt. “De toekomst van de Belgische diamantnijverheid hangt af van de volgende generatie. Het is essentieel dat we de opleiding Diamantbewerking van De Stemstroom aantrekkelijk en relevant maken voor leerlingen en werkgevers,” benadrukt Paul. De Stemstroom is trouwens de enige secundaire school in Europa die een diamantopleiding aanbiedt.
“Deze maand vertelde een trotse leerling dat hij ter gelegenheid van Moederdag een zelf bewerkt schitterend steentje aan zijn moeder gegeven had. Hiervoor doen we het toch, niet?”
Om de opleiding interessanter te maken, heeft Paul succesvol de aankoop van 100 stukken voorbewerkte moissanite voor leerlingen in het 3de, 4de en 5de jaar begeleid. Moissanite, met een hardheid van 9,25 op de schaal van Mohs, vormt een ideaal oefenmateriaal. De succesvolle introductie van moissanite is een voorbeeld van pionierswerk binnen de Stuurgroep. De meer geoefende leerlingen van het 6de en 7de jaar oefenen ondertussen op synthetische diamant, wat gratis ter beschikking gesteld wordt door één van de werkgevers. Het weinig voldoening gevend oefenen op ondoorzichtige materialen (zoals “koters” en zelfs kogeltjes), die geen licht kunnen reflecteren, is hiermee eindelijk verleden tijd. “Deze maand vertelde een trotse leerling dat hij ter gelegenheid van Moederdag een zelf bewerkt schitterend steentje aan zijn moeder gegeven had. Hiervoor doen we het toch, niet?”, zegt Paul die met voldoening vaststelt dat de leerlingen fier zijn op hun stiel.
Aangezien in Belgische diamantslijperijen meer fantasievormen dan ronde briljanten bewerkt worden, wordt het fantasieslijpen geïntegreerd in de opleiding Diamantbewerking. “Gelet op het feit dat diamantwerkgevers voornamelijk op zoek zijn naar fantasieslijpers, is het onlogisch dat het fantasieslijpen op heden slechts zeer summier aan bod komt in de opleiding,” zegt Paul. Hij ontwikkelt het cursusmateriaal, op maat van de leerlingen, en leert de praktijkleerkrachten werken met software ter ondersteuning van het fantasieslijpen. “Zo kunnen de leerkrachten een “lelijke peer” en een “mooie peer” tonen aan de leerlingen, en de impact van het wijzigen van parameters op schittering en gewicht.”
Paul Van der Steen is verheugd dat het zevende jaar vanaf schooljaar 2025-2026 volledig aan fantasieslijpen gewijd zal worden, wat trouwens een duale opleiding zal zijn. Paul ziet grote voordelen in het systeem van duaal leren, dat de brug tussen de school De Stemstroom en de arbeidsmarkt kan versterken. “Dit systeem verhoogt de kans op doorstroom naar de arbeidsmarkt na het afstuderen, en biedt leerlingen de kans om te werken met kwalitatieve, hoogtechnologisch machines en van ervaren diamantbewerkers te leren.” Alhoewel de school investeert in nieuwe toestellen, zal het immers niet altijd mogelijk zijn om de meest geavanceerde toestellen in het klaslokaal te voorzien. In de toekomst zal het slijpen trouwens alleen maar meer en meer ondersteund worden door technologie. Maar ook voor werkgevers biedt het systeem voordelen. “Werkgevers kunnen tegen een relatief lage kost een jongere ‘kneden’ naar hun manier van werken, die na het duaal traject eventueel in dienst kan blijven”, aldus Paul. Hij moedigt werkgevers aan om jongeren deze kans te geven, wat uiteraard steeds een zeker risico inhoudt maar ook een belangrijk maatschappelijk engagement betekent: “Graag wijs ik de SBD-leden nogmaals op de hoge gemiddelde leeftijd van de diamantbewerkers.”
Paul’s werk heeft niet alleen de opleiding naar een hoger niveau getild maar versterkt dus ook de brug naar de arbeidsmarkt, waardoor hij eraan bijdraagt dat er een nieuwe generatie diamantbewerkers wordt opgeleid die klaar is voor de toekomst. Bedankt voor uw toewijding, Paul!
(*) Het addendum bij het Opleidingsconvenant 2020-2025, een MOU tussen stakeholders van de sector, het onderwijsveld en de stad Antwerpen, zet bijkomende acties uiteen om de instroom van gekwalificeerde diamantslijpers in de diamantsector te verhogen. De Stuurgroep brengt voormelde acties in de praktijk.