SBD sluit zich aan bij Unizo

2023/12/13

UNIZO verwelkomt het Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid vzw, de sectororganisatie die de Belgische diamantbedrijven vertegenwoordigt. Voorzitter Dave Oste en directeur Melissa Smet van het Syndicaat der Belgische Diamantnijverheid, UNIZO-topman Danny Van Assche en directeur Anton Smagghe bekrachtigden vandaag formeel de samenwerking in het bijzijn van Carl Van Dyck, directeur van UNIZO-Provincie Antwerpen.

Terug

UNIZO verwelkomt het Syndicaat der Belgische Diamantnijverheid vzw, de sectororganisatie die de Belgische diamantbedrijven vertegenwoordigt.  Voorzitter Dave Oste en directeur Melissa Smet van het Syndicaat der Belgische Diamantnijverheid, UNIZO-topman Danny Van Assche en directeur Anton Smagghe bekrachtigden vandaag formeel de samenwerking in het bijzijn van Carl Van Dyck, directeur van UNIZO-Provincie Antwerpen. 

Het Syndicaat der Belgische Diamantnijverheid, kortweg SBD, is sinds 1927 de beroepsvereniging van Belgische diamantbedrijven en verte­genwoordigt naast de diamantfabrikanten ook de in België gevestigde diamantbedrijven in het algemeen, inclusief diamanthandelaars, -makelaars, labo's en bewerkers van edelstenen. In totaal goed voor meer dan 100 werkgevers.

SBD en UNIZO gaan voortaan nog nauwer samenwerken. "Al meer dan 100 sector- en beroepsfederaties zijn aangesloten bij UNIZO", zegt Danny Van Assche. "Vandaag vervoegt SBD deze groeiende groep en kunnen we samen maximaal onze sterktes uitspelen. SBD kan rekenen op optimale ondersteuning en vertegenwoordiging door UNIZO. De diamantsector is van een groeiend belang voor onze economie en de uitstraling van België. Ik ben daarom bijzonder blij dat wij de krachten kunnen bundelen om mee voor deze mooie sector het verschil te maken."

De Belgische diamantnijverheid wordt geconfronteerd met de krapte op de arbeidsmarkt en lokale instroomkanalen volstaan niet om alle vacatures in te vullen. SBD benadrukt zowel het belang van lokale opleiding en tewerkstellingspolitiek, via een sectorconvenant, maar pleit ook voor toegankelijke procedures op vlak van de Single Permit. Een ander belangrijk punt voor SBD is de basisbankendienst, die voor elke onderneming moet gegarandeerd worden. Die is dankzij UNIZO nu sinds een jaar een feit, maar er zijn nog enkele obstakels die moeten weggeruimd worden.

Innovatieve sector 

Dat ook digitalisering hoog op de agenda staat van beide organisaties hoeft niet te verwonderen. SBD nam hier het voortouw met het ANTWERP DIAMOND MANUFACTURERS' PLATFORM (ADMP), dat in het teken staat van inno­vatie en digitale versnelling, en waarbij er ook aandacht is voor de Antwerpse authen­ticiteit. Het digitaal Antwerps verkoopplatform waar diamantfabrikanten hun diamanten kunnen verkopen met de mobiele applicatie genaamd ‘DiAntwerp’ (www.diantwerp.com) is één van de realisaties. 

"Wij zijn blij dat we samen met UNIZO deze stap kunnen zetten” vertelt Dave Oste. “Dankzij deze samenwerking willen we nog sterker inzetten op de verdere professionalisering van onze organisatie en op de behartiging van de belangen van onze sector in het algemeen en van onze leden in het bijzonder. Meer dan ooit staan onze ondernemers immers voor stevige sociaal-economische uitdagingen. Net door vandaag onze krachten te bundelen en nauwer samen te werken met o.a. UNIZO kunnen we ons als sectororganisatie sterker profileren en onze sector beter wapenen voor de toekomst.” 

Dat de meeste leden van SBD in de Provincie Antwerpen zijn gevestigd, is geen toeval. Het belang van de verankering van de hoogtechnologische diamantactiviteit in Antwerpen kan nauwelijks onderschat worden.

Antwerpen is al meer dan vijf eeuwen het grootste diamantcentrum ter wereld en is met haar positie als centre of excellence  verantwoordelijk voor de bewerking van werelds grootste en meest bijzondere diamanten. In Antwerpen bevindt zich ook De Stemstroom, de enige secundaire school van Europa waar leerlingen kunnen kiezen voor de richting Diamant. Vanaf volgend schooljaar zal mede op vraag van SBD het systeem van duaal leren ingevoerd worden. Zo zullen de Antwerpse diamantondernemers hun expertise kunnen doorgeven aan de diamantbewerkers van morgen”, stelt Carl Van Dyck, directeur van UNIZO-Provincie Antwerpen.

Ook flexi-jobs 

“We willen ook samen werk maken van de toegang tot flexijobs voor onze sector, die ook kreunt onder de krapte op de arbeidsmarkt. De diamantentrepreneurs worden immers geconfronteerd met een volatiele toevoer aan te bewerken goederen, waarbij pieken afgewisseld worden met dalen. Het systeem van de flexi-jobs zou de werkgevers die diamant en gekleurde edelstenen bewerken een middel bieden om de pieken beter op te vangen “,besluit Dave Oste.

Deel dit op

Hoveniersstraat 22
2018 Antwerpen • België
+ 32 3 233 11 29